woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains

Ergenlik dönemi, kişinin çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım attığı ve bedensel ile ruhsal değişimlerin yoğunlaştığı önemli bir süreçtir. Bu dönemde kimlik oluşumu gerçekleşir, bedensel ve hormonal değişimlerle birlikte duygusal dalgalanmalar ve çatışmalar artar. Özellikle önceki gelişim süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar varsa, bu dönem daha çatışmalı geçebilir ve ergen ile ailesi için zorlu bir süreç haline gelebilir.

Kendini anlamaya çalışırken anlaşılma ihtiyacı da duyan genç, içe kapanma, yalnızlık, kaygı, özgüven eksikliği, aile içi sorunlar, riskli davranışlara yönelme, öfke patlamaları, akademik zorluklar veya yoğun teknoloji kullanımı gibi durumlarla karşılaşabilir. Aileler de bu süreçte çocuklarına ulaşmakta ve onlara hitap etmekte zorlanır ve endişe duyar.

Ergenlik döneminde yapılan psikoterapi süreçlerinde, genci tanımak ve kendini tanımasına yardımcı olmak, problem çözme becerilerini desteklemek ve benlik saygısını artırmak önemlidir. Ergenin getirdiği sorunlar uygun yaklaşımlarla ele alınır ve desteklenir. Bu süreçte aile ile sıkı bir işbirliği kurarak iletişim ve tutumlar konusunda birlikte hareket edilir.